publikációk - Házak Magazin: Egy környezettudatos házfelújítás története - ilyen volt, ilyen lett

Házak Magazin: Egy környezettudatos házfelújítás története - ilyen volt, ilyen lett

Házak Magazin, 2018 március

Egy-egy régi épület modernizálása, igazodva a kor építészeti követelményeihez, benne megvalósítani az egyéni elképzeléseket, teret adni a szakmai fantáziának, ugyanakkor megőrizni a régi kikristályosodott értékeket, azokat összehangolni az új építészeti trendekkel, csak erősíthetik a környezettudatos építészeti szemléletet. Az alábbiakban egy 140 éves ház két évig tartó felújítási történetét osztja meg az olvasókkal Kazinczy Gyöngyvér okleveles építészmérnök, létesítményenergetikai szakmérnök. 


A felújítás első fázisában a házat a falakig teljesen visszabontották, továbbá lekerült a tető, és a régi fafödém. Az aljzatot felszedték, és olyan mértékben mélyítették, hogy az új rétegrend a 15 cm vastag hőszigeteléssel együtt elférjen a belmagasság csökkenése nélkül. Mivel a ház többnyire sziklára épült, ami elég sok többletmunkával járt. Kizárólag a nagy tömegű, 60-70 cm vastag teherhordó falazat (kő, vályog, tégla vegyesen), és a gyönyörű téglaboltozat maradt meg. A falakra koszorú került, majd fafödém. A nedvesség jelenléte miatt falakat már korábban injektálták, s ezt követően elkészítették az épület teljes körbe-drénezését a lábazati hőszigeteléssel együtt. 

Beépítésre került tetőtér, ezért az oromfalakat nagytömegű mészhomoktéglából építették meg, hisz nagy hőtároló tömegre van szükség ahhoz, hogy nyáron kevésbé és lassabban melegedjen fel a belső tér. Ez ugyan egy kis apró, de annál fontosabb építészeti eszköz, hogy a nyári hőség idején  légkondicionáló berendezés használata nélkül is komfortos maradjon a ház.

A tetősíkot 30 cm cellulózzal szigetelték, mely jelentős védelmet nyújt a nyári túlmelegedés ellen amellett, hogy télen is kiváló hőszigetelő. Nyáron a tetőtér kellő átszellőztetését a megfelelően elhelyezett ablakok biztosítják. 

A homlokzat hőszigetelése befújásos farosttal készült egy lágyfarost táblával burkolt fa vázrendszer közé. Amellett, hogy a farost az egyik legkörnyezetkímélőbb anyag, nem tartalmaz semmilyen egészségre káros anyagot. Sajnos a régi ház falai nem voltak párhuzamosak, így ezzel a rendszerrel tudták párhuzamosra alakítani a külső síkokat. A szigetelés vastagsága ennek köszönhetően 22 cm-től 26 cm-ig változik.  

Gazdasági okok miatt aljzatnál hagyományos rétegrend került kialakításra. Azonban a betonozásra  a jó minőségű ívóvíz helyett az udvaron található esővízgyűjtő ciszternában tárolt csapadékvizet használták fel, mely ezenkívül a  WC öblítésre és a kert locsolására is szolgál.  

A ház fűtését kandalló szolgáltatja, mondhatni ez a kazán, ami ezer literes puffertartályt melegít fel és egyaránt biztosítja a melegvizet fűtéshez és a háztartás részére is. A napkollektoros rendszer csövezése teljes egészében elkészült, már csak a kollektorokat kell elhelyezni a tetőn, amely tavasztól őszig biztosítja majd a melegvizet és szükség esetén az épület temperálását is. A földszinten padlófűtés, a tetőtérben falfűtés készült, helyiségenkénti szabályozással. A ház szellőzését télen egy hővisszanyerős szellőztető rendszer biztosítja. Így állandóan friss levegő van a házban anélkül, hogy az ablaknyitogatással komolyabb hőveszteség keletkezne.   


A belső kialakításánál ügyeltek arra, hogy a festékek, ragasztók, felületkezelő szerek káros anyag kibocsátása minimális legyen, ne veszélyeztessék az egészséget. Ennek eleget téve például a falakat hagyományos mésszel meszelték. A parkettaragasztó, a fa felületkezelés vonatkozásában jobban meg kellett fizetni az árát a jobb és egészségesebb verziónak, de ez a befektetés hosszú távon megtérül. 

Egy-egy ilyen szakmai névjegy sikere és eredménye újabb és újabb kihívásokra késztetik az építészeti szakma minden szintű szereplőjét. Idézve Kazinczy Gyöngyvér szavait:”Sok tapasztalatot gyűjtöttem a kivitelezés során. Örülök, hogy ezek után még hitelesebben tudok tanácsot adni és megnyerni a megrendelőket hasonló projektekre. Ugyanakkor ez az építészeti kivitelezések legnehezebb időszaka is egyben, hiszen a megrendelő és kivitelező is végig izgulja annak hétköznapjait. Nem beszélve arról, hogy napjainkban nem egyszerű mesterembert találni, nemhogy jó mesterembert, a munkadíjak és az építőanyagok ára is az egekbe szöktek. Mégis állítom, hogy jól átgondolt tervekkel, sok türelemmel, és Isten segítségével és kegyelmével nagyobb viszontagságok nélkül, egy igazi otthonnal lehet lezárni egy ilyen hatalmas munkát is.”


vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.