hitvallás

Hitelesség/Hitvallás/Hit

Mivel nem divatból vagyunk zöldek, így a környezet- és energiatudatos gondolkodás nem csak építészetünkben van jelen, hanem hétköznapjainkban is, ennek megfelelően törekszünk:

 • ha tehetjük biciklivel vagy közösségi közlekedéssel közelekedünk
 • ha muszáj autóval utaznunk, akkor kisfogyasztású autóba ülünk, és üzemanyagtakarékosan vezetünk, teleautózunk
 • irodánkban újrapapírt, újrapapír borítékot használunk
 • nem nyomtatunk feleslegesen, a lapok mindkét oldalát használjuk
 • szelektíven gyűjtjük a szemetet
 • nem veszünk ásványvizet (műanyag, illetve aluminium dobozos italt sem)
 • nem vásárolunk nagy bevásárlóközpontokban, helyette a helyi termelőktől vesszük a zölsgéget, gyümölcsöt csomagolás nélkül, kosárba
 • energiatakarékos izzóink és gépeink vannak
 • víztakarékos csapbetéttel és zuhanyfejjel csökkentjük a vízfogyasztásunkat
 • környezetbarát mosó- és tisztítószereket használunk (mosószóda, mosódió, ecet, citromsav, szódabikarbóna)
 • télen alacsonyabb hőmérsékletre állítjuk a fűtést, és inkább jobban felöltözünk


A környezetvédelem mellett a legfontosabb, amit szem előtt tartunk:

"Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők." (Zsoltárok, 127,1)

illetve:

"Bölcsesség építi a házat, értelem szilárdítja meg, és ismeret tölti meg a szobákat mindenféle drága és kedves értékkel." (Példabeszédek könyve 24, 3-4)


És az alábbi gondolatok is kedvesek számunkra:

"Azt hiszed, házat építettél, s pályád büszke ormairól elégedetten szemlélheted a világot? Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz, s minden, amit csinálsz, az úton haladó vándor mozdulata? Örökké városok, célok, életkorok és változások között haladsz, s ha megpihensz, nem pihensz biztosabban, sem tartósabban, mint a vándor, aki megtöttyed az útszéli almafa árnyékában egy félórára útközben. Tudjad ezt, mikor terveket szövögetsz. Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben."

(Márai Sándor)


„ ... minden házat építenek valamire. Valami céllal. És azt a valamit, azt a célt, azt a tervet és gondolatot, azt mind beleépítik a házba. A fatörzsek közé, ahogy a fal épül, úgy. A gerendák közé. A lécek közé. A zsindelyek közé. Beleépítik szép rendre a házba. Így van ez a házakkal. Mert különfélék a házak. Nemcsak kívül, és nemcsak belül: a kettő között is valahogyan. Különfélék, mint ahogy a tervek, célok és gondolatok is nagyon különfélék az emberekben, akik házat építenek. De egy biztos. Hogy amelyik ház arra épül, hogy otthona legyen egy családnak, és úgy épül, és azok építik, akik otthont akarnak belőle maguk köré: abból a házból otthon lesz. És jó otthon lesz, és sokáig lesz otthona sokaknak: férfinak és asszonynak és gyermekeknek és gyermekek gyermekeinek. De amelyik ház nem úgy épül, és nem arra épül, az olyan házba hiába jön asszony, az olyan ház nem lesz hosszan tartó békés otthona senkinek.”

(Wass Albert, A funtineli boszorkány)


"Az emberek gondolkodását kell megváltoztatni. És nem lehet egyszerűen gyökerestől kitépni egy ártalmas gondolatcsoportot, hátrahagyva egy űrt; adni kell valamit az embereknek, ami éppoly jelentőséggel bír, mint amit elvesztettek - valamit, aminek több értelme van, mint a Felsőbbrendű Ember hajdanvolt borzalmának, ami elsöpörte e bolygó színéről mindazt, ami nem szolgálta közvetlenül vagy közvetve az érdekeit."

(Daniel Quinn: Izmael)


"...egy épületnél három dologra kell figyelemmel lenni: hogy kellő helyen álljon, jól meg legyen alapozva, és tökéletesen kivitelezve."

(Goethe, Vonzások és választások)

publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.