energetikai auditálás

Energetikai auditálás


Miben különbözik az energetikai auditálás a tanúsítástól?

A tanúsítás során a vizsgált épület energiafogyasztását számoljuk, a benne élők fogyasztói szokásaitól függetlenül. Míg az auditálás esetében figyelembe vesszük az adott épületben élők, dolgozók fogyasztási szokásit. 

Az auditálás 

Az auditálás, azaz a létesítmény vizsgálata kimutatja, hogyan használja fel az épület az energiát, és ennek milyen költségvonzata van, milyen változásokat célszerű végrahajtani az üzemeltetés során, valamint milyen új berendezéseket szükséges beépíteni, amellyel jelentős energia illetve energiaköltség takarítható meg. 

Az audit során az épületben helyszíni bejárást tartunk, felmérjük az épületszerkezetet és az épületgépészeti rendszert, azonosítjuk az energiafogyasztó rendszereket, elemezzük a tényleges energiafogyasztásokat (földgáz, távfűtés, elektromos áram stb.), a szükséges számú adatgyűjtővel a jellemző helyiségekben több héten keresztül mérjük a belső hőmérsékletet és páratartalmat, mérjük a légkezelő által szállított légmennyiséget, továbbá nem lakáscélú épületek esetén felmérjük a világítástechnikai rendszert is. Az épületenergetikai audit során az épületszerkezetre, valamint az épületgépészeti rendszerre vonatkozó energiamegtakarító javaslatokat dolgozunk ki, melyekre költségbecslést készítünk és kiszámítjuk a megtérülési időt.  

 

Kazinczy Gyöngyvér

Létesítményenergetikai szakmérnök

TÉ 01-0253

+36/20 800 96 95

publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.