publikációk - Energiatakarékos, egészséges és környezetbarát otthont szeretnék!

Energiatakarékos, egészséges és környezetbarát otthont szeretnék!

Manapság a csapból is a fenntarthatóbb, egészségesebb életmódra való ösztönzés folyik, ami nem csoda, hiszen a magas energiaárak, a klímaváltozást jelző egyre tomboló természeti erők, a mind gyakrabban jelentkező betegségek (rák, allergia, stb.) mindenkit valamiféle megoldás keresésére ösztökélnek. 

Természetesen az élet minden területén változásra, szemléletmód váltásra van szükség. A kiút mégis azért keresendő leginkább az építészetben, mert világszerte az épületek felelősek az ivóvíz felhasználás 17%-áért, a fa felhasználás 25%-áért, a CO₂ kibocsátás 33%-áért, az energia felhasználás 30-40%-áért,  valamint az össz nyersanyag felhasználás 40-50%-áért.
A számos, e témában megjelenő cikkek között azonban ritka az, amelyik pontosan, a probléma lényegét felismerve, megértve vezeti az érdeklődőt a megoldás felé. 
 
Minden újabb épület a természet egy részét szorítja ki. Az építésnél az építőanyagokkal természeti kincseket használunk fel, amelyek az épület életének végén építési törmelékként kerülnek vissza a természet körforgásába. Minden egyes épület megépítésével a környezetet terheljük, így ezt olyan alacsony szinten kell tartani, amennyire lehetséges. Így tehát egy ház tervezésénél és megépítésénél az esztétika, a funkció, a gazdaságosság mellett a környezetbarát anyagok használatára és az energiatakarékosságra is gondot kell fordítani.

Nagyon fontos tisztázni azt, hogy az energiatakarékos ház nem minden esetben jelent egészséges, környezetbarát épületet. Gondoljunk csak egy vastag, műanyag hőszigeteléssel burkolt, vasbeton falazatú, műanyag nyílászárókat alkalmazó épületre. Bizonyára kedvező értékeket fogunk kapni az épület energiafogyasztását tekintve, ennek ellenére az épület anyagainak környezetterhelése (előállítása, helyszínre szállítása, beépítése, elbontása, megsemmisítése) igen jelentős terhet ró a környezetre, nem beszélve arról, hogy a vasbeton, a műanyag hőszigetelés élettani hatása is kedvezőtlen. (A habosított műanyagok az előállítás után folyamatosan mérgező sztirolt bocsátanak ki magukból. A poliuretánból készített termékeknél szintén elővigyázatosságra van szükség, ugyanis ezekből allergén izocianát szabadul föl. A műanyagból készült tárgyak legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy egy esetleges tűznél rendkívül mérgező füst keletkezik.). Tehát ezek az épületek, mint például a ma annyira divatossá váló vasbetonból és műanyag hőszigetelésből felépülő passzívház rendszerek energiatakarékosak ugyan, de semmi esetre sem egészség -és környezetbarátok.
Szintén megtévesztőek azok a beruházások, amelyeket zöldként próbálnak eladni, bár egy avatottabb szem észreveszi, hogy a tervezőjük figyelmen kívül hagyta az öko építészet legalapvetőbb szabályait. Egy épület nem lesz öko csupán attól, ha növényeket rakunk a homlokzatára vagy a tetejére, illetve ha fával álcázzuk az acélszerkezetet, vagy az építkezés végén felcsapunk a tetőre pár napelemet. 

A fenntartható építészet ennél jóval összetettebb és nagyon sok szempontot kell figyelembe venni már a tervezés első lépésénél is. Így nem mindegy a telek fekvése, és a helyi építési szabályzat kötöttségeivel is jó idejében tisztába kerülni, mert előfordulhat, hogy nem tudunk a déli oldalon ablakot nyitni, vagy nem lesz alkalmas tetőfelületünk a kollektorok optimális elhelyezésére. Gondot kell fordítani az épület helyes tájolására, a klímazónás alaprajzi tervezésre, a kompakt tömegformálására. A tető és a falazat sokféle ki- és beugró szárny nélküli, zártabb formája kisebb hűtési felületet jelent. Szintén már a tervezésnél oda kell figyelni a betervezett anyagok széndioxidban kifejezett „árára” (embodied energy), ami a kitermelés-előállítás technológiáján és azon múlik, hogy milyen messzire kellett szállítani az építőanyagot a kitermelés, előállítás helyétől. Célszerű tehát a természetes, minél kevesebb energiával előállítható, tartós, közelben fellelhető anyagok mellett dönteni. Ügyelni kell a festékekre, és a fakezelő szerekre is. Olyan terméket kell választani, amelyeknek nincsen káros kibocsátásuk, (emissziójuk) kipárolgásuk, vagy kisugárzásuk. Ökológiai vizsgálatok számos anyagról kiderítették, hogy toxikus, mérgező kihatásuk van a környezetre, ezért biológiailag ártalmasak. A hatások nagy része érzékszerveinkkel nem érzékelhető, de tudat alatt szervezetünk reagál ezekre a hatásokra. A biológiai reakció szervezetünk energiájának egy részét leköti, az immunrendszerünket nem kívánatos mértékben terheli.
Az anyagok megválasztásánál figyelni kell arra is, hogy azok „lélegző”, porózus, pára- és nedvességgazdálkodó anyagok legyenek. 
Az épület szerkezeteinek tervezésénél ügyelni kell a megfelelő hőtároló-hőcsillapító tömeg kialakítására, a hőszigetelés optimális vastagságára, a hőhidak kerülésére. Kedvező a zöldtetők és zöldhomlokzatok alkalmazása számos előnyük miatt, de különösen a nyári hővédelem szempontjából. A természetes megvilágítás biztosítására nem csak energiatakarékossági, hanem élettani szempontból is szükséges ügyelni.
Fontos része a fenntartható épületnek a természetes épületgépészet. A passzív napenergia-hasznosítás építészeti integrálásán (pl. télikert) kívül az alternatív energiaforrások felhasználását kell preferálni. A legáltalánosabb kérdés a fűtési mód megválasztása szokott lenni. Egyre inkább divatossá kezd válni a hőszivattyú alkalmazása, azonban jelentős elektromos áram igénye miatt inkább a hagyományosabb és egyszerűbb rendszerű fatüzelést (pellet, faapríték, hasábfa tüzelésű kazán, faelgázosító kazán, cserépkályha) szoktam ajánlani, ami egyben bizonyos függetlenséget is biztosít a szolgáltatóktól. Használati melegvíz előállítására a legjobb sík kollektorok alkalmazása, elektromos áram igényünket pedig tapasztalatom szerint napelemmel tudjuk a leghatékonyabban biztosítani. Fontos hangsúlyozni azonban azt, hogy a megújuló energiák alkalmazása akkor lesz csak igazán hatékony, ha energiaszükségleteinket a korábban felsorolt módokkal már a minimálisra csökkentettük. 
A megfelelő szellőzésre, klímatizálásra is vannak természetes megoldások, amelyeket építészeti eszközökkel (napkémény, „fekete-padlás”, stb.) a tervezés során könnyen biztosíthatunk.

Az energiatakarékos, egészséges és környezetbarát otthon kialakítása a témában jártas építésztervező segítségével nem igényel több energiát és időt, mint egy hagyományos ház megtervezése, és megépítése. Ráadásul a Klímabarát Otthon Program részeként (www.energiatudatoshaz.hu) a zöldtárca decemberben pályázatot ír ki hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújításra, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására, így fenntartható otthonunk most állami támogatással megvalósítható!Kazinczy Gyöngyvér
Okl. építészmérnök
Környezet –és Energiatudatos Építészeti Stúdió
www.energiatudatoshaz.hu

vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.