publikációk - A gödi családi ház bemutatása

A gödi családi ház bemutatása

A fenntartható életformát követő házaspár egy környezetbarát építőanyagokból felépülő, energiatakarékos, megújuló energiával üzemelő családi ház tervezésével bízott meg. 
Az épületben felhasznált környezetbarát építőanyagok, az energiatudatos tervezési módszerek, energia hatékony épületszerkezetek, és a megújuló energiaforrások együttes alkalmazásával sikerült egy rendkívül alacsony energiaigényű (összesített energetikai jellemző = 56,217 kWh/m²év, energetikai minőség szerinti besorolás = A+), ugyanakkor környezetbarát és költséghatékony épületet létrehozni.

Helyszín
 
A telek Göd településen, a vasútállomástól mintegy 200 méterre található, ami fontos szempont a Budapesten dolgozó házaspárnak, akik fenntartható módon a közösségi közlekedést preferálják az autózással szemben.


Energiatudatos épületkialakítás
 
Energiatudatos épületek esetében a tájolás különösen fontos szerepet játszik a tervezés során. A két szárnyból álló épület egyik részének gerincvonala az utca vonalára merőleges, míg a másik szárny nem a megszokott derékszögben csatlakozik ehhez, hanem úgy, hogy a tetőgerinc az észak-déli irányra tökéletesen merőleges legyen, így a legkedvezőbb (déli) tájolást adva a tetőn elhelyezett napelemeknek, illetve a télikertnek.

A helyiségek elrendezése is követi azt az energiatudatos alapelvet (klímazónás alaprajzi tervezés), hogy a nem állandó használatban lévő, kiszolgáló helyiségek (kamra, gépészet, WC, előszoba), illetve az alacsonyabb hőmérsékletet igénylő háló az északi, észak-nyugati irányba lett tájolva kevesebb számú, és kisebb méretű ablakokkal, míg a fő helyiségek déli, dél-keleti, dél-nyugati tájolást kaptak, nagyobb üvegfelületekkel, természetesen ügyelve a megfelelő árnyékolásukra.

A déli homlokzaton található télikert méretét úgy határoztuk meg, hogy energetikai hatása a legkedvezőbb legyen. Kellően érvényesüljön a passzív napenergia-hasznosítás fűtésben betöltött szerepe, ugyanakkor elkerüljük a nyári túlmelegedést, amiről a kellő hőtároló tömeg, és a megfelelő árnyékolás is gondoskodik.
 
A szerkezettervezés egyik legfontosabb része a megfelelő hőszigetelés megválasztása, és a hőhidak kiküszöbölése volt.


  • Aljzatban 20+6 cm hőszigetelés;  
          u=0,122 W/m²K  (u megengedett =0,5 W/m²K ) 
  • Homlokzaton 20 cm hőszigetelés;          
          u=0,17 W/m²K  (u megengedett =0,45 W/m²K ) 
  • Padlásfödém 30 cm hőszigetelés;           
          u=0,10 W/m²K  (u megengedett =0,25 W/m²K ) 
  • Jó hőszigetelő képességű nyílászárók:    
          u<= 1,1 W/m²K   (u megengedett =1,8 W/m²K )


A teherhordó falak alatt üveghab hőszigetelés biztosítja a talaj felé a hőhídmentes szigetelést. Az üveghab előállítása alapvetően rendkívül energiaigényes folyamat, ugyanakkor mi annak a gyártónak a termékét választottuk, amelyik megújuló energiát (vízenergia) használ az előállítás során, így a gyártás környezetterhelése nem nagy.

A fafödém gerendái - a gyakorlattól eltérően - a vasbeton koszorúba erősített papucsokban ülnek. A külső faszerkezetű előtető rögzítő elemei a hőszigetelésen kívül lettek elhelyezve, energetikailag leválasztva az épülettől. Így a hőhídmentesség biztosítható.

A nyeregtető hajlásszögét a napelemek és napkollektorok számára szükséges legoptimálisabb dőlésszög határozta meg.

Az árnyékolást részben zsaluval, részben a körbefutó tornác-előtető által biztosítottuk, melynek változó szélessége úgy lett meghatározva, hogy nyáron védjen a beeső napsugarak ellen, télen pedig, mikor a Nap alacsonyabban jár, nem akadályozza, hogy besüssön az ablakokon.

A télikerten lombhullató növényzet véd a nyári túlmelegedés ellen. Ősszel a levelek lehullnak, és utat engednek a melengető napsugaraknak.

Környezetbarát építőanyagok

Az épület teherhordó falszerkezete és válaszfal rendszere 30, illetve 10 cm vastag mészhomok téglából épül. A mészhomok tégla előállítása harmadannyi CO2 kibocsátással jár, mint a vázkerámiáké, és jóval nagyobb a hőtároló tömegük. Bár hővezetési tényezője rosszabb, 20 cm hőszigeteléssel a falszerkezetek hőátbocsátási tényezőjének különbsége már csekély. (SILKA30+ 20 cm kőzetgyapot szigetelés u=0,17 W/m²K, Porotherm30 +20 cm kőzetgyapot szigetelés u=0,15 W/m²K). Mindemellett a mészhomoktégla kiváló pára- és nedvességgazdálkodó anyag, és az ára is kedvezőbb.

Homlokzati hőszigetelésként egyszerűbb kivitelezhetősége miatt a kőzetgyapotra esett a választás. A cellulóz hőszigetelést azért vetettük el, mert alkalmazásával a homlokzat csak homlokzatburkoló elemmel (tégla, kő, fa, stb) alakítható ki, a megrendelők pedig olcsóbb és egyszerűbb vakolt homlokzatot szerettek volna. A nádhőszigetelést pedig azért zártuk ki, mert azonos vastagság mellett a kőzetgyapot kedvezőbb „u” értéket adott.

A tetőszerkezetben ECOSER Knauf Insulation ásványgyapot hőszigetelést alkalmaztunk, amely formaldehid-mentes kötőanyag technológiával készült, illetve megújuló anyagokat használnak az előállítás során a kőolaj alapanyagú vegyipari anyagok helyett, melyeket más szigetelőanyagokban használni szoktak. 

A festékek, felületkezelő szerek, ragasztók megválasztásánál környezetbarát, nem mérgező anyagok alkalmazására törekedtünk a hagyományos termékek helyett.

Energiatudatos épületgépészet 

Az épület fűtését egy 18 kW-os faelgázosító kazán biztosítja. A hőleadók alacsony hőmérsékletű sugárzó fűtések, tehát padló- és falfűtés. Ezzel a hőleadó típussal további 10% energia megtakarítás érhető el, mivel a léghőmérséklet alacsonyabban tartható a radiátoros fűtéshez képest 1-2 °C-kal.
A HMV-t a napkollektorok (70%), illetve a faelgázosító kazán (30%) biztosítja.

A mintegy 20 m² -es napelemes rendszer éves szinten 3300 kWh áramot ad, ami bőven meghaladja a ház elektromos energiaigényét, ráadásul a rendszer még bővíthető. Terv szerint a jövőben elektromos autót szeretnének üzemeltetni a rendszerről a megrendelők.

Az energiatakarékos szellőzést télen nagy hatásfokú hővisszanyerővel ellátott kompakt szellőzőgép garantálja, míg átmeneti időszakban (tavasz, ősz) és nyáron, amikor nincs szükség a levegő fűtésére vagy hűtésére, a szellőzés gravitációsként működik. A beszívott levegő a talajregiszteren keresztül érkezik az épületbe: a szükséges friss levegőt a talajban elegendően mélyen fektetett légcsatornán keresztül szívjuk be, és szállítjuk az épülethez. A talaj hőmérséklete az év folyamán fagyhatár alatt kellően stabil, azaz 12-14 °C. Az alacsonyabb hőmérsékletű környezetben a levegő lehűl, energiatartalmának egy részét a környezetnek átadja. A talaj hőmérséklete függ a felszíntől. Alacsonyabb talajhőmérséklet alakul ki, ha a felszín árnyékban van, növényzettel van betelepítve (párologtatásos hűtés), illetve ha a növényeket rendszeresen locsolják.

Az esővizet egy 20 m3 méretű tárolóba vezetjük. Ez a víz használható WC öblítésre és öntözésre. A szürkevíz hálózat önálló rendszer, párhuzamos a hidegvízével.


Veszprém, 2010. december 14.

Kazinczy Gyöngyvér                                                                              
vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.