publikációk - Ökokörtúra I.: BedZED

Ökokörtúra I.: BedZED

ÖKOKÖRTÚRA-TANULMÁNYÚTON ANGLIÁBAN 1.
BedZED -  Beddington Zero Energy Development

Dél-Londonban, Beddingtonban, a belvárosból 20 perc vonatozással érhető el Anglia jelenlegi legnagyobb zéró energiás „ökofalva”.  A városi környezetben kialakított, lakásként és irodaként funkcionáló háromemeletes épületek koherens példái a fenntartható életmód megvalósításának Angliában.

Az építőanyagok megválasztásánál odafigyeltek arra, hogy azok kis energiafelhasználással előállíthatók legyenek, újrahasznosítható vagy újrahasznosított alapanyagból készüljenek, a lehető legrövidebb úton (max. 50 km-es körzetből), kevés energiával, minimális károsanyag kibocsátással jussanak a helyszínre.
A falszerkezet felépítése a 25 cm vastag újrahasznosított cementből készült beton téglával és a 30 cm vastag kőzetgyapot hőszigeteléssel, illetve a légrés közbeiktatásával kialakított fa vagy tégla burkolattal többnyire megfelel az általunk ideálisnak tartott falszerkezettel szemben támasztott követelménynek. Hiszen mind a hőtároló tömeg, mind a kellő hőszigetelés biztosítva van, ugyanakkor a rétegrend páradiffúziós szempontból is megfelel, miközben a burkolat és a légrés védi a hőszigetelést a nedvességtől és egyéb fizikai hatásoktól.


A tetőteraszok zöldtetőként történő kialakítása a talaj hőtároló képességének köszönhetően csökkenti az épület hőterhelését, jelentősen javul a tető hőszigetelő és hangszigetelő képessége. A zöldtető kiváló por- és CO2 megkötő tulajdonságú, miközben O2-t is termel. Nyári hűtő hatását a párologtatás révén éri el.


A déli tájolású teraszok, felülvilágítók, télikertek maximálisan biztosítják a passzív napenergiahasznosítás lehetőségét a túlmelegedés veszélye nélkül. Nyáron árnyékolással és természetes módon működő szellőztetőrendszerrel védekeznek a hőterhelés ellen. Az irodák az északi fronton kaptak helyet, ahol a benapozás minimális, így elkerülhető az irodákra ma annyira jellemző energiapazarló légkondicionáló berendezések használata.


Az épület szellőzése a speciális kialakítású, szélirányba álló szellőzőkürtőkön keresztül történik. A „szélre-forgó” kürtők, minden pillanatban úgy állnak, hogy a szél befújjon a frisslevegő csatornába. A kialakításnak köszönhetően a friss levegő ventilátor beépítése nélkül éri el az alsó szinteket, majd miután átöblítette a tereket, az elhasznált levegő, hőjét hőcserélőn keresztül átadva a bejövő frisslevegőnek az épület tetején, a kürtőn keresztül távozik. A cirkulációt a levegő hőmérsékletkülönbségéből adódó felhajtóerő biztosítja.

Az épületek hőellátása (fűtés és használati melegvíz) egy központi faapríték tüzelésű kazánnal történik. Az aprítékot a környékbeli erdészeti hulladékok feldolgozásából biztosítják. A lakások hőszükséglete a vastag hőszigetelésnek, a megfelelő hőtároló tömeg biztosításának, a jó hőszigetelő képességű nyílászáróknak, és a passzív napenergiahasznosításnak hála minimális, így az épületek kifűtéséhez felhasznált apríték mennyisége nem jelentős.


Az ökofalu elektromos energiaellátását az épületeken elhelyezett napelemek, illetve transzparens napelemek biztosítják. A megtermelt energiával nem csak a lakásokat és az irodákat tudják ellátni, de még a lakók által közösen használt 40 db elektromos autó feltöltése sem okoz gondot, amire a parkolóban van lehetőség, bár alapvetően a lakók a tömegközlekedést, a biciklit és a gyaloglást részesítik előnyben.

Természetesen az esővízgyűjtés, és szürkevízhasznosítás is megoldott. A víz tisztítása, szűrése a fűtéshez hasonlóan központilag történik. A földalatti tárolókban gyűjtött vizet WC öblítésre, és locsolásra használják.
A tervezés során mindvégig a cél az volt, hogy olyan épületek szülessenek, amelyek a lehető legfenntarthatóbb életet biztosítják használóiknak csúcstechnológia, és bonyolult rendszerek nélkül. A BedZED bárhol felépíthető, bármilyen kivitelezői cég által. Az építkezés költségei 2-3 %-kal magasabbak egy hagyományos lakóházéhoz képest, ugyanakkor az üzemelés költségei minimálisak.

 

Budapest, 2009. január 26.

 

 Kazinczy Gyöngyvér
  Okl. építészmérnök

vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.