munkáink - Hétvégi ház átalakítás Szentbékkálla

Családi ház
Helyszín: Szentbékkálla
Státusz: építkezés előkészítése
Dátum: 2016. tél

Szentbékkálla a káli medence északi részén található falucska, melyre jellemzőek a hagyományőrző épületek és a temészetközeliség. Megrendelőink családi öröksége a faluban található kőépület, melyet hétvégi házként használnak és a hozzá tartozó hegyi présház, melynek áttervezésével szintén minket bíztak meg.

A falusi ház állapota korához képest jónak mondható. A falak nem vizesednek, ezért ezzel nem kellett foglalkoznunk. A tetőszerkezet egyszer már cserélve lett, jelenleg cserépfedésű, de eredetileg nádfedésű volt. A padlásfödém több korban épült. Megtalálható a régi fagerendás födém mellett vasbeton gerendás és újraépített fagerendás födém is.

Megrendelőink igénye volt a tetőtér hasznosítása. Mivel a meglévő födémszerkezet teherbírása nem tette ezt lehetővé, új födém kerül kialakításra a régi fölé, meghagyva a régi, látszó fa gerendás födémet. A tetőszerkezet cseréje is elkerülhetetlen volt.

A tetőtérben egy nagy közös tér került kialakításra, ahol a család együtt lehet. Ehhez kapcsolódóan pedig egy fürdőszoba kapott helyet. A szükséges mennyiségű természetes fény biztosítására tetőablakokat helyeztünk el. Megrendelőink a tetőszerkezetben nem szerettek volna acél gerendát alkalmazni, így a tetőtéri szoba középvonalába elhelyezett állószékek helyett, a hasznos tér biztosítása érdekében, döltszékes fedélszék került kialakításra.

vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.