munkáink - Családi ház felújítás Veszprém

Csáldi ház felújítás
Helyszín: Veszprém
Státusz: elkészült
Dátum: 2014. tél
Teljes alapterület: 169,67 m²
Hasznos alapterület: 140,99 m²
Energiafelhasználás: 30,69 kWh/m²év (AA++)

A Környezet –és Energiatudatos Építészeti Stúdióban fontos számunkra, a környezettudatos gondolkodás részét jelenti a régi értékek megőrzése, újrahasznosítása, ezért szeretjük a felújításokat, helyreállításokat a teljesen új épületek építése helyett, még ha olykor egyszerűbbnek, és könnyebb megoldásnak is tűnik nulláról kezdeni a tervezést és az építkezést.

Így vágtam bele 2015 tavaszán egy 140 éves ház teljes felújításába, ami bő két évvel később, idén nyáron vált lakhatóvá. Néhány hónapja élünk még csak a házban, de már egyértelműen érezzük a különbséget egy hagyományos módon megépült és egy környezetbarát, egészségre nem káros anyagokkal felújított, energiatakarékos ház között. A kiváló belső levegőminőséget akkor tudjuk értékelni igazán, amikor elmegyünk itthonról vendégségbe, és van összehasonlítási alapunk egy hagyományos anyagokból, nem szellőztetett házban tapasztaltakkal. Szinte fojtogat az áporodott, vagy vegyszerekkel átitatott levegő. Nagyon érzékeny lettem erre. A másik kellemes tapasztalatunk az, hogy bár még igencsak az elején vagyunk a fűtési szezonnak (október közepe), de idén még nem volt szükség a fűtés elindítására, köszönhető ez a kellő vastagságú hőszigetelésnek, a jó benapozottságnak. 

A házat a falakig teljesen vissza kellett bontani. Lekerült a tető, és a régi fafödém. Az aljzatot felszedtük, és mélyítettük, hogy az új rétegrend a 15 cm vastag hőszigeteléssel együtt elférjen a belmagasság csökkenése nélkül. Mivel a ház többnyire sziklára épült – ami azért óriási előny -, ez bizony elég sok többletmunkával járt. Kizárólag a nagy tömegű, 60-70 cm vastag teherhordó falazat (kő, vályog, tégla vegyesen), és a gyönyörű téglaboltozat maradt meg. A falakra koszorú került, majd fafödém. A falakat már korábban injektáltuk a nedvesség jelenléte miatt, most az épület teljes körbe-drénezését is elkészítettük a lábazati hőszigeteléssel együtt. 

A tetőtér mivel beépítésre került, ezért az oromfalakat nagytömegű mészhomoktéglából építettük meg. Nagy hőtároló tömegre van szükség ahhoz, hogy nyáron kevésbé és lassabban melegedjen fel a belső tér. Ez is egy apró, de fontos építészeti eszköz, hogy később légkondicionáló berendezés használata nélkül is komfortos maradjon a ház a nyári forróságok idején is. A tetősík 30 cm cellulózzal lett szigetelve, ami szintén jelentős védelmet nyújt a nyári túlmelegedés ellen amellett, hogy kiváló hőszigetelő is télen. Egy harmadik eszköz a tetőtér kellő átszellőztetésének biztosítása nyáron a megfelelően elhelyezett ablakokkal. Az első bent töltött nyár után elmondható, hogy a tartós melegek idején sem volt gondunk a túlmelegedéssel. A Séd völgy hűvös levegője a legforróbb periódusokban is kihűtötte éjszakánként az épületet, így napközben is elviselhető hőmérséklet uralkodott bent.

A homlokzat hőszigetelése befújásos farosttal készült egy lágyfarost táblával burkolt fa vázrendszer közé. Amellett, hogy az egyik legkörnyezetkímélőbb anyag a farost, semmilyen egészségre káros anyaggal nincs keverve. Mivel a régi ház falai nem voltak párhuzamosak, így ezzel a rendszerrel tudtuk párhuzamosra hozni a külső síkokat. A szigetelés vastagsága ennek köszönhetően 22 cm-től 26 cm-ig változik.  

Az aljzatot hasonló technológiával szerettem volna szigetelni, és a rétegrendeket jóval kevesebb betonnal felépíteni, de gazdasági okok miatt a hagyományos rétegrend került kialakításra. A betonozásnál számomra külön fájó pont, hogy rengeteg ivóvizet használunk fel, miközben a világ jelentős részén nem jutnak megfelelő minőségű vízhez az emberek. Ivóvízhiány van, mi meg a betonba pazaroljuk. Az udvaron egy hatalmas esővízgyűjtő ciszterna helyezkedik el, így bővelkedünk csapadékvízben. Ezt használtuk fel a betonozás során. Az esővíz egyébként Wc öblítésre és a kert locsolására szolgál azóta. 

A házban egy kandalló biztosítja a fűtést, mondhatni ez a kazán. Egy ezer literes puffertartályt melegít fel, ebből biztosítjuk a fűtéshez és a HMV-hez a melegvizet. A napkollektoros rendszer csövezése elkészült teljes egészében, már csak a kollektorokat kell beszerezni, és elhelyezni a tetőn. A rendszer tavasztól őszig biztosítja a melegvizet, és az épület temperálását, ha szükséges. A földszinten padlófűtés, a tetőtérben falfűtés készült, helyiségenkénti fűtésszabályozással. 

A napelemes rendszer szintén elő van készítve, már csak a napelemek elhelyezése van hátra. 

A ház szellőzését télen egy hővisszanyerős szellőztető rendszer biztosítja. Így állandóan friss levegő van a házban anélkül, hogy az ablaknyitogatással komolyabb hőt veszítenénk.   

A belső kialakításánál arra figyeltem, hogy a festékek, ragasztók, felületkezelő szerek káros anyag kibocsátása minimális legyen, az egészséget ne veszélyeztessék. A falakat hagyományos mésszel meszeltük – öröm volt belépni a frissen meszelt terekbe, és bátran beleszippantani a levegőbe. Ez volt az egyetlen tétel, ami jobb és olcsóbb, mint a hagyományos társaik. A parkettaragasztó, a fa felületkezelés esetében meg kellett fizetni az árát a jobb és egészségesebb verziónak, de hiszem, tapasztalom, hogy ez a befektetés is megtérül hosszú távon. Bátorítok mindenkit arra, hogy inkább fizesse meg ilyenkor az árát az egészségre nem káros anyagoknak, a konyhabútor, a berendezések, a napkollektor, a napelem később is pótolhatók, ahogy az építkezés után az ember anyagilag lassan helyreáll, de ezek a tételek már nem. 

Sok tapasztalatot gyűjtöttem a kivitelezés során, és örülök, hogy ezek után még hitelesebben tudok tanácsot adni, megrendelőket keresztül vezetni hasonló projekteken. Nehéz időszak ez az építkezésre, hiszen nem egyszerű mesterembert találni, nemhogy jó mesterembert, a munkaerő és az építőanyagok ára is az egekbe szökött, és egyelőre nincs megállás. Mégis állítom, hogy jól átgondolt tervekkel, sok türelemmel, és Isten segítségével és kegyelmével nagyobb viszontagságok nélkül, egy igazi Otthonnal lehet lezárni egy ilyen hatalmas munkát is. 


vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.