munkáink - Családi ház Sukoró

Családi ház
Helyszín: Sukoró
Státusz: Kivitelezés alatt
Dátum: 2011 nyár
Energiafelhasználás: 37 kWh/m²év

Az egy-gyermekes házaspár tél elején keresett fel, miután egy korábban írt cikkemben (Kazinczy Gy. (2008). A környezet- és emberbarát építészet új útjai. Ökoházak Magazin 2008/3, 10-13) szereplő minimális hőigényű, légfűtéssel működő házakról ún. bio-szolár házakról olvastak. Az első megbeszélés, kölcsönös ismerkedés után hamarosan megrendelték a környezetbarát anyagokból megtervezett, alacsony energiájú családi házat. A tervezés folyamán a költségek alakulását szinte „vonalanként” nyomon követtük, így látható volt azonnal, hogy néhány cm²-nek is milyen hatása van a végösszeg alakulására. A fenntarthatóság 3 alappillére (1. környezettudatosság, 2. energiatudatosság, 3. gazdaságosság) így egyformán kiemelt, és fontos szerepet kapott.
A tervezés során éppen gazdasági okok miatt két verzió is készült. Az első terveknél teljes tetőtér-beépítést terveztünk, amely a 20 éves, már függetlenedő gyermeknek lett kialakítva. A kivitelező által adott árajánlat miatt azonban a tetőtér-beépítésről le kellett mondani, és így a földszinten oldottuk meg a teljes család egymás magánéletét tiszteletben tartó, békés együttélését biztosító, az anyagi korlátok szabta lehetőségeken belül a számukra legtökéletesebb alaprajzot.

Helyszín:

A telek Sukoró településen, egy meredek hegyoldalon, az erdő közvetlen szomszédságában, inspiráló környezetben helyezkedik el, csodálatos panorámával a Velencei tóra.

Energiatudatos épületkialakítás

A telek dél-keleti lejtése szerencsés tájolást tett lehetővé. Kompromisszumok nélkül nyithattuk meg a dél-keleti és dél-nyugati felületeket nyílászárókkal a panoráma irányába.

A helyes klímazónás alaprajzi elrendezés is adta magát, így a fürdők, gardrób, konyha-kamra kerültek a zártabb észak-nyugati és észak-keleti frontra kevesebb számú, és kisebb méretű ablakokkal.

A nappali bővítménye egyszerre szolgál előszobaként és télikertként is. Az költségek szabta korlátok miatt sajnos nem volt lehetőség külön szélfogó kialakítására, így télen, mobil módon lesz megoldva a nappali és előszoba elhatárolása, kivédve azt, hogy a bejárati ajtó nyitásával a hideg az egész belső teret átöblítse.

A szerkezettervezés egyik legfontosabb része a megfelelő hőszigetelés megválasztása, és a hőhidak kiküszöbölése volt.

  • Aljzatban 15 cm hőszigetelés;                   u=0,20 W/m²K  (u megengedett =0,5 W/m²K )
  •  Homlokzaton 20 cm hőszigetelés;            u=0,17 W/m²K  (u megengedett =0,45 W/m²K )
  •  Padlásfödém 30 cm hőszigetelés;             u=0,11 W/m²K  (u megengedett =0,25 W/m²K )
  •  Jó hőszigetelő képességű nyílászárók:    u<= 1,0 W/m²K   (u megengedett =1,8 W/m²K )


A teherhordó falak alatt üveghab hőszigetelés biztosítja a talaj felé a hőhídmentes szigetelést, ezzel kiváltható az alap köré és alá behelyezett vízálló műanyag szigetelés. Az üveghab előállítása bár energiaigényes folyamat, de az általunk választott gyártó megújuló energiát (vízenergia) használ az előállítás során, így a gyártás környezetterhelése nem nagy.

A nyeregtető hajlásszögét a napkollektorok számára szükséges optimális dőlésszög határozta meg, szerencsére ez egybevágott a helyi építési szabályzat előírásával is.

Környezetbarát építőanyagok

Az épület teherhordó falszerkezete és válaszfal rendszere 30, illetve 10 cm vastag mészhomok téglából épül. A mészhomok tégla előállítása harmadannyi CO2 kibocsátással jár, mint a vázkerámiáké, és jóval nagyobb a hőtároló tömege. Bár hővezetési tényezője rosszabb, 20 cm hőszigeteléssel a falszerkezetek hőátbocsátási tényezőjének különbsége már csekély. (SILKA30 + 20 cm kőzetgyapot szigetelés u=0,17 W/m²K, Porotherm30 + 20 cm kőzetgyapot szigetelés u=0,15 W/m²K). Mindemellett a mészhomoktégla kiváló pára- és nedvességgazdálkodó anyag, és az ára is kedvezőbb.

Homlokzati hőszigetelésként egyszerűbb kivitelezhetősége miatt a kőzetgyapotra esett a választás. A cellulóz hőszigetelést azért vetettük el, mert alkalmazásával a homlokzat csak homlokzatburkoló elemmel (tégla, kő, fa, stb) alakítható ki, a megrendelők pedig olcsóbb és egyszerűbb vakolt homlokzatot szerettek volna. A nádhőszigetelést pedig azért zártuk ki, mert azonos vastagság mellett a kőzetgyapot kedvezőbb „u” értéket adott.

A padlásfödémen (fa födém) cellulóz hőszigetelést alkalmaztunk, amely közönséges fekete újságpapír újrahasznosítása révén készül. A papír a darálást követően pelyhekké alakul melyet a szigetelő gép könnyen az üregekbe tud fújni, így a szigetelés nem csúszik el, a legapróbb hézagokat is kitölti, garantálva a hőhídmentességet. A cellulóz teljesen természetes, egészségre ártalmatlan. Más használatos szigetelőanyagokhoz képest a nagy hőtárolási kapacitásával is kitűnik. Az alapanyag (fa) tulajdonságait magában hordozza, ezért egyedülállóan alkalmas a nyári hővédelemre. A cellulózszigetelés képes nedvességet felvenni és leadni anélkül, hogy a szigetelőképessége romlana, így igen erősen fokozza a lakásban a komfortérzetet. A párafelvevő képességgel nemcsak vízpárát, hanem más gázokat is képes megkötni és a szerkezeten keresztül a környezetbe visszadiffundálni. Légáteresztő képessége nem helyesíti a szellőztetést, de a belső egészséges klíma javítását elősegíti.
Az egyik legmagasabb tűzállósági fokozattal rendelkezik.
A festékek, felületkezelő szerek, ragasztók megválasztásánál környezetbarát, nem mérgező anyagok alkalmazására törekedtünk a hagyományos termékek helyett.

Energiatudatos épületgépészet

Az épület fűtési hőigénye 37 kWh/m² év.  A fűtést egy 12 kW-os Temporis 2D típusú fatüzelésű kazán biztosítja. A házban légfűtés valósul meg. A nappali-konyha-étkező fűtését közvetlenül a kazán biztosítja, a szülői hálóba, illetve a gyermek lakrészébe légcsatornán jut el a meleg levegő közvetlenül a kazánból.
A HMV-t gravitációs napkollektoros rendszer biztosítja (70%).

Az esővizet egy 20 m3 méretű tárolóba vezetjük. Ez a víz használható WC öblítésre és öntözésre. A szürkevíz hálózat önálló rendszer, párhuzamos a hidegvízével.

vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.