munkáink - Családi ház Lovas

  • 3
  • 1
  • 2
  • 4

Családi ház
Helyszín: Lovas
Státusz: Megvalósult
Dátum: 2014. tél
Teljes alapterület: 111,42 m²
Hasznos alapterület: 116,80 m²
Energiafelhasználás: 16,275 kWh/m² év (A+)

Lovas egy kicsiny, csendes település Balatonfüred és Balatonalmádi között a Balaton-felvidéken, a Balatonfüred-Csopak borvidék szőlőtökéi és mandulafái által övezve. Ideális az elvonulásra hétvégéken, illetve a nyári szünetek alkalmával, ugyanakkor Veszprém közelsége (egyre gazdagabb kulturális programjaival) csábítóvá teszi a tartós letelepedésre a nyüzsgő Budapesthez szokott család számára is.

Az egy-gyermekes fiatal házaspár azzal a szándékkal vásárolt itt telket, hogy a Balaton-felvidék szépségeit egyelőre csak szabadidejükben, később talán már állandó jelleggel élvezhessék. Így a megrendelt házat úgy kellett megterveznünk, hogy az a rövidebb látogatások alkalmával is, mint nyaraló, a későbbiekben pedig, mint családi ház is kényelmesen, gazdaságosan működjön mind alaprajzát, mind szerkezeti és gépészeti rendszerét tekintve.

A telek adottságai jól szolgálták az energiatudatos tervezést, ugyanakkor rengeteg bonyodalmat okozott a telek kellős közepén keresztülhaladó elektromos légkábel, amely védőtávolsága, illetve az elő-oldal-hátsókertben kikötött távolságok erős korlátot jelentettek a ház méreteit illetően. Ebből következett, hogy a földszintes elrendezés nem elégítette ki az igényeket, a tetőtér beépítése szükségszerű vált.

A vendégszerető család a saját igényeiket kiszolgáló szobákon (hálószoba, gyerekszoba) kívül több vendégszobával szeretné kellemessé tenni majd a látogatók számára az ott tartózkodást, így a tágas nappali-étkező mellett a földszinten kettő, az emeleten 3 szoba került kialakításra. Ugyanakkor a méretek nincsen eltúlozva, racionális és gazdaságos kialakításra törekedtünk.

Anyaghasználat

Nyaralóról lévén szó, a nyári hőterhelés csökkentésére komoly gondot fordítottunk, amelynek része a hőcsillapításban nagy szerepet játszó nagy tömegű mészhomok tégla falazat. A téli-nyári belső hőkomfort biztosítása mellett a mészhomok tégla további előnye, hogy előállítása is kevesebb energiát igényel, mint a ma jobban elterjedt vázkerámia tégláké, így a beépített energia is kevesebb lesz, ami a fenntartható tervezés fontos pillére. Tapasztalataink szerint a kivitelezők is hamar megkedvelik a mészhomoktéglával való munkát a kivitelezés során, még ha eleinte idegenkednek is az újszerű falazó anyagtól. A megfelelő eszközzel könnyen szabható, rendkívül méretpontos, nem törik/mállik, igen kevés hulladék keletkezése mellett halad vele a munka.

A mészhomoktégla falazat alatt üveghab szigetelés található 10 cm vastagságban (újrahasznosított üvegből), így a korántsem környezetbarát PUR hab kiiktatása válik lehetővé (az alapok alól), és mégis hőhídmentes, jól szigetelt eredményt kapunk.

A falazatok hőszigetelése 20 cm vastagságban történik kőzetgyapot (opcionálisan kendergyapot) szigeteléssel, így a falazat u értéke 0,155 kWh/m2K, amely már megfelel a 2020-ban életbe lépő, a jelenleginél sokkal szigorúbb követelményértéknek is (u= 0,2 kWh/m2K)

Az aljzatban 15 cm hőszigetelést helyeztünk el. Aljzatbeton csak a hidegburkolatú helyiségekben található. Ahol fa burkolat kerül kialakításra, ott a vízszigetelés felett egy vékony védőbetonon kívül már csak a 15 cm fa vázszerkezet közé töltött cellulóz, illetve a vázszerkezetre rakott deszkázat, és fa burkolat került, ezzel csökkentve az épületben felhasznált beton mennyiségét, ugyanakkor egészségügyi okokból is fontosnak tartjuk, hogy a hálószobákban lehetőleg kerüljük a vasalt beton használatát

A tetőtérben használt 30 cm cellulóz szigetelés a hőszigetelésen kívül a nyári hőcsillapításban is komoly szerepet játszik. Szintén a nyári hőterhelés miatt alkalmaztunk a tetőtérben nagy tömegű mészhomoktégla válaszfalakat, illetve térdfalakat, valamint a kívülről árnyékolóval ellátott nyílászárók elhelyezésénél ügyeltünk arra, hogy a tetőtér jól átszellőztethető legyen. A fenti építészeti eszközökkel lehetővé válik, hogy energiaigényes klímatizálás nélkül is kellemes hőmérséklet uralkodjon az épületben.

Gépészet

Fűtés tekintetben figyelembe kellett vennünk azt a tényezőt, hogy a ház még hosszú évekig időszakosan működik csak. Ez elsősorban a fűtési rendszert érinti. Ahhoz hogy a téli, rövidebb látogatások alkalmával is kellemes hőmérséklet uralkodjon a házban már érkezéskor, nem tudunk pusztán egy fatüzelésű kályhára/kazánra támaszkodni, így részben temperálási okokból, részben a fenti problémára egy nagy hatékonyságú kondenzációs gázkazánt alkalmaztunk kisegítő/rásegítő megoldásként, amely távolról is szabályozható. Hosszútávon ugyanakkor a nappaliban található kandalló oldja meg az épület fűtését. A fűtési energiaigényt tovább csökkenti a télen alkalmazott hővisszanyerős szellőztető rendszer, így sikerült megközelíteni egy passzívház alacsony fűtési energiaigény szintjét a 16,275 kWh/m2 év értékkel.

A használati melegvíz előállításában a napkollektoros rendszer segít a felhasznált fosszilis energiát minimalizálni.

Az esővíz gyűjtésre kerül, így az esővízzel a kert öntözése biztosítható.

vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.