munkáink - Családi ház Ferencszállás

  • Családi ház Ferencszállás
  • Családi ház Ferencszállás
  • Családi ház Ferencszállás
  • Családi ház Ferencszállás

Családi ház
Helyszín: Ferencszállás
Státusz: Kivitelezés alatt
Dátum: 2011. tavasz

Tágas családi ház környezetbarát anyagokból, energiatudatosan és olcsón = fenntartható módon


Az ún. fenntartható építészet gondolata a földi erőforrások kimerülésére és az egyre növekvő környezetszennyezésre reagálva született. Ez a szemlélet, amely az építészek körében egyre elterjedtebb, a föld erőforrásaival való takarékosságot és a káros anyag kibocsátás csökkentését tekinti célnak, ugyanakkor az ember fizikai és mentális egészségének védelmét is előírja. Az épített környezetnek tehát biztosítania kell a szükséges komfort- és kényelemérzetet is az ember számára, tartózkodnia kell a mesterséges és mérgező anyagok alkalmazásától, valamint attól, hogy az embert természetellenes belső kondíciók közé kényszerítse.
A fenntartható építészet alapelve, hogy az energiaszükségletet megújuló energiaforrásokból fedezi, miközben minimálisra csökkenti a víz és anyaghasználatot, valamint a természetet terhelő szennyező kibocsátásokat, figyelembe véve a természet körfolyamatait és az épített környezet emberre gyakorolt hatását. A fenntarthatóság tehát egyesíti az energiatudatosság és a környezettudatosság szempontjait, maximálisan figyelembe véve a gazdaságosságot.

A Szeged mellett található településen élő fiatal pár egy omladozó, nagyon rossz állapotban lévő vályogház helyére szeretett volna, a meglévő ház szellemiségéből valamit átmentve, egy korszerű, környezetbarát építőanyagokból felépülő, energiatakarékos, megújuló energiával üzemelő családi házat.

Az épületben felhasznált környezetbarát építőanyagok, az energiatudatos tervezési módszerek, energia hatékony épületszerkezetek, és a megújuló energiaforrások együttes alkalmazásával sikerült egy rendkívül alacsony energiaigényű (összesített energetikai jellemző = 52,2 kWh/m²év, energetikai minőség szerinti besorolás = A+), ugyanakkor környezetbarát és költséghatékony épületet létrehozni.


Helyszín

Ferencszállás, a Maros melletti 700 fős település Szegedtől 20, Makótól 10 km-re, a 43-as főút mentén fekszik.


Energiatudatos épületkialakítás

Energiatudatos épületek esetében a tájolásra mindig különös figyelmet kell szentelni, a helyiségek helyes tájolásának energetikailag nagyon sok hozadéka lehet. Esetünkben, az adottságok miatt elég kötöttek voltak a lehetőségek, de szerencsénk volt, hogy a dél-keleti oldal az udvarra nézett, így a legfontosabb helyiségek kedvező tájolást kaphattak.

A helyiségek elrendezése is követi azt az energiatudatos alapelvet (klímazónás alaprajzi tervezés), hogy a nem állandó használatban lévő, kiszolgáló helyiségek (kamra, gépészet, WC, előszoba), illetve az alacsonyabb hőmérsékletet igénylő háló az északi, észak-nyugati irányba lett tájolva kevesebb számú, és kisebb méretű ablakokkal, míg a fő helyiségek déli, dél-keleti tájolást kaptak, nagyobb üvegfelületekkel, természetesen ügyelve a megfelelő árnyékolásukra.

Az előszoba különösen nagyfelületű nyílászáróival már-már télikertként is funkcionál. Télen, a nem fagyálló növényeket itt lehet kényelmesen teleltetni.

A szerkezettervezés egyik legfontosabb része a megfelelő hőszigetelés megválasztása, és a hőhidak kiküszöbölése volt.

  • Aljzatban 15 cm hőszigetelés;                 u=0,20 W/m²K  (u megengedett =0,5 W/m²K )
  • Homlokzaton 20 cm hőszigetelés;           u=0,16 W/m²K  (u megengedett =0,45 W/m²K )
  • Padlásfödém 40 cm hőszigetelés;           u=0,09 W/m²K  (u megengedett =0,30 W/m²K )

  • Jó hőszigetelő képességű nyílászárók:    u<= 1,40 W/m²K   (u megengedett =1,8 W/m²K )

A teherhordó falak alatt üveghab hőszigetelés biztosítja a talaj felé a hőhídmentes szigetelést. Az üveghab előállítása alapvetően rendkívül energiaigényes folyamat, ugyanakkor mi annak a gyártónak a termékét választottuk, amelyik megújuló energiát (vízenergia) használ az előállítás során, így a szigetelőanyag előállítása során a környezetterhelése nem nagy.

A nyeregtető hajlásszögét a napkollektorok számára szükséges legoptimálisabb dőlésszög határozta meg.

Az árnyékolást részben zsaluval, részben a dél-keleti oldalon futó tornác által biztosítottuk, melynek szélessége úgy lett meghatározva, hogy nyáron védjen a beeső napsugarak ellen, télen pedig, mikor a Nap alacsonyabban jár, nem akadályozza, hogy besüssön az ablakokon.


Környezetbarát építőanyagok


Az épület teherhordó falszerkezete helyszínen vetett vályogtéglából, válaszfal rendszere bontott, tömör téglából épül. Az említett építőanyagok amellett, hogy a legolcsóbb megoldást jelentik, még környezetterhelésüket tekintve is a legoptimálisabbak. A vályog kiváló nedvességszabályozása miatt pedig egészséges környezetet is teremt a lakóknak.

Homlokzati hőszigetelésként nádlemez szigetelést választottunk, amelynek környezetterhelése nulla, ára kedvező, ugyanakkor a vályoggal együtt nagyon jó a hőszigetelő képessége.

A padlásfödémen cellulóz hőszigetelést alkalmaztunk. Az újrahasznosított újságpapírból készült szigetelőanyag környezetterhelése minimális, olcsó, és a későbbiekben újra felhasználható. Páraszabályozása kedvező.

A festékek, felületkezelő szerek, ragasztók megválasztásánál környezetbarát, nem mérgező anyagok alkalmazására törekedtünk a hagyományos termékek helyett.


Energiatudatos épületgépészet

Az épület fűtését egy cserépkályha, és egy főzésre, sütésre is használható, konyhában elhelyezett kemence biztosítja. A fürdőszobában kiegészítő fűtésként egy kis kályha kap helyet, amely szükség esetén a napkollektorok termelésére segít rá.
A használati melegvizet a napkollektorok (70%), illetve a fürdőszobai kiskályha (30%) biztosítja.

Az épület kifűtéséhez, és a használati melegvíz  30%-ának előállításához szükséges famennyiség évente 2,5 m3. (Ahhoz, hogy ezt a mennyiséget évről évre,  folyamatosan biztosítani lehessen, 5 ha területű erdőre lenne szükség). Összegben kifejezve ez azt jelenti, hogy az épület havonta 4000 Ft-ból kifűthető, a használati melegvíz előállítható.

Az esővizet egy már meglévő esővíztárolóba vezetjük. Ez a víz használható WC öblítésre és öntözésre. A szürkevíz hálózat önálló rendszer, párhuzamos a hidegvízével.
 
 


Veszprém, 2011. március 17.


    Kazinczy Gyöngyvér
                                                                                                       Okl. építészmérnök, PhD hallgató
Környezet - és Energiatudatos Építészeti Stúdió


vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.