munkáink - Családi ház Felsőörs \2

  • a

Családi ház
Helyszín: Felsőörs
Státusz: Megvalósult
Dátum: 2009. szeptember
Energiafelhasználás: 99 kWh/m²év (A+)

Környezet- és energiatudatos családi ház Felsőörsön

Az építési telek a Balaton felvidéken, Felsőörsön, belterületen található, 222 m-es tszf. magasságon. Utcafrontját több száz éves vörös homokkő fal határolja, egykor az itt található birtok belső kertje lehetett. 

A környezet- és energiatudatos építészetből felkészült, a környezetvédelem lényegét értő házaspárral 2007. telén kezdtük el a tervezést, mely során a cél, egy életre szóló, otthonos, környezetbarát, energiatakarékos, megfizethető, szelíd technológiákkal működő családi ház létrehozása volt.

A határozott elképzelésekből fél éven belül egy átgondolt terv, majd jogerős építési engedély született. Az építkezés 2009. tavaszán kezdődött, a szeptemberi házassági évfordulót már az új házban ünnepelték.

A családi ház alápincézetlen, földszint + tetőtér (a tetőtér beépítése csak a későbbiekben valószínű), magastetős lakóépület, hagyományos tégla falazattal, a fürdőszoba felett monolit vasbeton, egyéb helyeken látszó gerendás fafödémmel.

A beépítési előírás megkötéseihez igazodva, a telek enyhe, déli lejtését kihasználva igyekeztünk a legkedvezőbb tájolást adni az egyes helyiségeknek, funkciójuknak megfelelően. A ház dél-nyugati szárnyát egy télikertként is funkcionáló, „pajtának” nevezett, fűtetlen helyiség zárja le, amely hatalmas üvegfelületével csodálatos kilátást biztosít, mindemellett télen a hideggel, nyáron az átszellőzésnek köszönhetően a meleggel szemben nyújt védelmet, a leghidegebb hónapok kivételével pedig hasznos lakótérként is funkcionál.

A homlokzatokon a 38-as falazatra 15 cm-es hőszigetelést (U= 0,16 W/m²K) terveztünk - bár kezdetben 20 cm-ről volt szó.  A „pajta” rész dilatálva került kialakításra az épület fő tömegétől. Így a pajta mögött a hőszigetelés befordul, ezáltal a pajta vöröskő burkolata sík-tartóan csatlakozik a ház vakolt felületeihez. Az aljzatba 10 cm (U= 0,27 W/m²K), a padlásfödémre 30 hőszigetelés (U= 0,12 W/m²K) került. A nyílászárók egyedileg gyártott, hőszigetelő üvegezéssel, fából készültek. A 113 m² nettó alapterületű ház összesített energetikai jellemzője 99 kWh/m²év (Fűtés: 84 kWh/m²év, HMV: 15 kWh/m²év) lett, ami összegben éves szinten ~120.000 Ft-os energia számlát jelent.

A ház fűtését a nappaliban megépített cserépkályha biztosítja. Eredetileg egy faelgázosító kazánt is beterveztünk, de az első tél tapasztalatai alapján erre nincsen szükség. A cserépkályha egy 1000 literes tárolót fűt fel, ez látja el a radiátorokat, a padlófűtési rendszert, valamint a HMV-tartályt. A használati melegvizet részben napkollektorok biztosítják, a rendszer bővítésére a későbbiekben lehetőség van. A fűtés szabályozására helyiség-termosztátokkal van mód.

Természetesen nem csak az energiával, hanem a vízzel is takarékosan bánó házat szerettünk volna. A tetőről összegyűjtött esővizet a kertben hasznosítják. A ház mögött fúrt kútból pedig a WC-öblítés, és a „pajta” vízellátása lett megoldva. A vízhasználat csökkentése érdekében a csaptelepekre víztakarékos betét került, használatukkal további 50%-kal csökkenthető a vízfogyasztás.

A festékek, felületkezelő szerek tekintetében is körültekintően jártunk el, a toxikus anyagokat mindenképpen mellőzni akartuk. A faszerkezetek természetes alapanyagú, a felhasználás után káros, mérgező kibocsátás nélküli Biopin festékkel lettek kezelve, a falakon a meszes vakolatra mészfesték került. A házaspár nem csak az építkezés során, hanem mindennapi életükben is gondot fordít a természetes anyagok használatára. Így környezetbarát tisztító –és mosószereket, kozmetikumokat használ a háztartásban. A takarékos életvitel, a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás, a helyi termékek preferálása számukra természetes.

Az építkezés során – ahogy az már lenni szokott – néhány dolog máshogy, vagy éppen sehogy nem valósult meg. Kísérleti jelleggel egy ún. passzív-hűtőt terveztünk a konyhába, amely lehetővé tette volna a téli időszakban a hűtő kiiktatását úgy, hogy az élelmiszer a konyhából, kényelmesen (ahogyan azt a 21. századi ember megszokta) elérhető lett volna. Sajnos a gyors építkezés, és a felmerülő kétségek nyomására a kísérleti hűtő nem valósult meg.

Mindemellett az igényes kivitelezés – különös tekintettel a hőhídmentesen megoldott, gyönyörűen elkészített macskalépcsőre -, az otthonosságot, melegséget sugárzó végeredmény feledteti az építés során fellépő gondokat, kompromisszumokat.

vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.