munkáink - Ökovendégház Felsőörs

Vendégház
Helyszín: Felsőörs
Státusz: Megvalósult
Dátum: 2014. nyár

Ökovendégház a gyakorlatban, avagy hogyan valósulhat meg a környezetet-tudatos szemlélet egy Balaton-felvidéki szálláshelyen?

Sokat hallunk az öko-szemléletű házakról, de arról keveset, hogy egy újonnan épült szálláshely esetében hogyan tudjuk mindezt alkalmazni. Erre jó példa az alábbi szálláshely, amely 2015-től fogadja a vendégeket a Balatontól 3km-re.

A Bárókerti Vendégház Felsőörs szívében, de egy félreeső utcában épült 2014-ben, Kazinczy Gyöngyvér építészmérnök (Környezet és Energiatudatos Építészeti Stúdió) tervei alapján. A vendéglátók régi álma volt, hogy családi házuk udvarát kettéválasztva egy takaros vendégházat építsenek, környezettudatos megoldásokkal. A 60 m2-es ház két szobából és két fürdőszobából áll, melyet egy közös konyha-étkező köt össze. A ház akadály-, füst-, és kisállatmentes. A ház ’A’ kategóriás energiatanúsítvánnyal rendelkezik, újrahasznosítható és természetes anyagokból épült. A belső faszerkezetek oldószermentes festékekkel lettek kezelve. A háromrétegű fa nyílászárók, a 15 cm-es kőzetgyapot homlokzati szigetelés, a 30 cm vastag cellulóz födémszigetelés és a nagy tömegű tömör téglafalak ideális, hűvös klímát biztosítanak nyáron, így légkondicionálásra nincsen szükség.

A házbelső kialakításában nem volt kérdés az energiatakarékos fényforrások beszerelése, a csaptelepek és zuhanyfejek is kevesebb vizet fogyasztanak, hiszen víztakarékos perlátorral felszereltek. Mindez kiegészül biológiailag lebomló mosogatószer használatával, valamint folyamatban van a természetes tisztítószerek (citromsav, szódabikarbóna, stb.) kipróbálása is. A WC-kben hajtógázmentes sprayket helyeztek el. A házigazdák előnyben részesítik a szelektív hulladékgyűjtést (papír, műanyag, üveg) és a komposztálást, melyre szelektív hulladékgyűjtő, és a kertben elhelyezett komposztkeret biztosít lehetőséget.

A kertben természetes anyagokból készült játékok szolgálják a kikapcsolódást, a fából készült mászóka, hinta, homokozó tartalmas szórakozást biztosít a gyerekeknek. Igazi különlegesség a Vendégház körül futó mezítlábas ösvény, amely lehetővé teszi a természetes anyagokon való járás kipróbálását, úgy mint kukoricacsutka, kő, murva, mulcs, fakorong, stb. A kertben több mint harminc gyümölcsfa található, mely a konyhakerttel egyetemben nem részesül vegyszeres kezelésben, de mindig évszaknak megfelelően friss terményeket biztosít.

A már lassan elfeledett fazekasság gyakorlati fogásai elevenednek meg a házigazda hobby-fazekas műhelyében, ahol lehetőség van az agyagozás megtekintésére és kipróbálására is.

A szállásadók törekednek a környezetbarát, papírmentes kommunikációra, hiszen a vendégház marketingelemei internet alapúak, mely kiegészül a személyes kapcsolat előnyben részesítésével, valamint újrahasznosított irodai papírok használatával. A házigazdák maguk is aktív környezetvédők és faluszépítők, rendszeresen részt vesznek szemétszedésen, faültetésen, egyéb környezetvédelmi akciókban. Emiatt sem okoz gondolt helyi termékeket (mézes, kistermelők, kézművesek) ajánlani és megismertetni az ide látogató vendégeknek számára.

Elérhetőségeink:

Bárókerti Vendégház Felsőörs
Bárókert u.13. 8227.
06-30-708-45-78.
barokertivendeghaz@gmail.com

www.barokertivendeghaz.hu

A fotókat köszönjük szépen Lipovszky-Drescher Máriának!

vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.