hírek - Változást az építésben!

Változást az építésben!

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének felhívása a klímabarát és környezettudatos építésről.

folytatás, ahonnan elérhető a csatlakozás a felhíváshoz

 
 
 
 
 
 
A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének felhívása a klímabarát és környezettudatos építésről

Világszerte az épületek felelősek a CO2 kibocsátás egyharmadáért, az energia felhasználás 30-40%-áért, a fafelhasználás egynegyedéért, az ivóvíz felhasználás 17%-áért. Vajon képesek vagyunk-e egy olyan fenntarthatóbb, környezettudatos építésre átállni, amely élhetőbb, egészségesebb, klímabarát és emellett nem is drágább, nem kevésbé komfortos? Mit tehetünk az energiaínség, a növekvő energiaszámlák és a fenyegető éghajlatváltozás ellen?

A legújabb tudományos eredmények a korábbi, mérsékeltebb prognózisokat felülírták: már a belátható jövőben drasztikus, 4 Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedést érhetünk meg, ha nem lépünk a klímaváltozás ellen. Ha az átlaghőmérséklet 4 fokkal megemelkedik, az veszélyeztetheti az emberiség felének vízellátását, a jelenleg élő állat- és növényfajok akár felének eltűnését eredményezheti, és alacsonyan fekvő tengerparti területeken élők százmillióinak kell új otthon után nézni. A Magyarországon aszályokkal, áradásokkal, hőhullámokkal, viharokkal fenyegető klímakatasztrófa még mindig elkerülhető lenne, ha az országok az előttünk álló évtizedekben évente átlagosan 1%-kal csökkentenék az üvegházhatást fokozó gázkibocsátásukat.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja keretében kiadott jelentésből kiderül, hogy az üvegházgázok kibocsátása 2000 óta gyorsabb ütemben növekszik, mint ahogy azt a legpesszimistább forgatókönyvekben feltételezték. Az 1990-es években ugyanis a forgatókönyvek arra alapoztak, hogy a politikusok valóban tenni akarnak és 15-20 év alatt már tenni is fognak az emissziócsökkentés érdekében. Ehelyett azonban egyre több szén-dioxid, metán és dinitrogén oxid kerül a levegőbe többek között a fosszilis tüzelőanyagokra alapozott energiatermelés, az erdőirtás, a nagyüzemi mezőgazdaság és a közlekedés miatt.
vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.