hírek - Építészeti- Épületenergetikai Nagydíjat nyertünk

Építészeti- Épületenergetikai Nagydíjat nyertünk

Megnyertük az Energia Hivatal Építészeti- Épületenergetikai Nagydíját!

Takarékoskodj a Föld energiájával! jelmondattal Építészeti-Épületenergetikai Nagydíjat alapított a Magyar Energia Hivatal (MEH). A leginkább energia- és környezettudatos szemléletben tervezett hazai épületet keresve 2012. márciusában országos, nyílt pályázatot hirdettek.

2012. április 26-án került sor a - konferenciával egybekötött - díjátadóra Budapesten, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében. 
 
 

A bíráló bizottság döntése értelmében az egymillió forint pénzjutalommal járó Építészeti-Épületenergetikai Nagydíjat 2012-ben a ráckevei Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat épülete nyerte - az épület átfogó felújítás nyomán nyerte el jelenlegi formáját 2009-ben. Tervezője Kazinczy Gyöngyvér okl. építészmérnök, épületenergetikai szakértő. 
 
 
 
 
 
 
 
Ha minden egyes épület felújításánál negyedére csökkenne az építés és az épületek használatával összefüggő energiafelhasználás, jelentősen csökkenhetne a hazai energiafogyasztás, csökkenthető lenne a kóros energiaimport függőség. „A Magyar Energia Hivatal által alapított díjjal nem csak a tervezési folyamatot, az innovatív megközelítést, hanem azt a fenntartható energiagazdálkodás megvalósulásáért érzett felelősségtudatot szeretnénk honorálni, mely példaértékű lehet az építészek és a megrendelők számára is” - mondta Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke a Környezet és energiatudatos építészet konferenciával egybekötött díjátadón.
Egy épület energiatakarékos és környezetbarát volta a tudatos tervezéssel kezdődik, amely nemcsak az alacsony energiaigényű működtetésre koncentrál. Számításba kell vennünk az építőelemek kitermelésének, gyártásának, szállításának, raktározásának, hulladékba kerülésének, megsemmisítésének energiatartalmát is. A fenntartható építészet magában foglalja az energiatakarékosság mellett a beépített energia minimalizálását, a környezetbarát építőanyagok alkalmazását. 
 
További cikkek a Nagydíjjal kapcsolatban: 
http://epiteszforum.hu/node/20989
http://www.greenpressblog.com/2012/04/epiteszeti-epuletenergetikai-nagydij.html 
http://www.tervlap.hu/cikk/show/id/1269 
vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.