publikációk - Földházak

Földházak

Felmérések szerint a magyar lakosság 80%-a jövedelmének több mint 10%-át az energiaszámláira költi, ami az általánosan elfogadott nemzetközi standard szerint „energiaszegénységet” jelent. (Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Központ, Közép-európai Egyetem)
 
Nem kellene, hogy így legyen! Miért van mégis így?
 
Egyrészt azért, mert korábban hozzászoktunk ahhoz, hogy az energia megfizethető és úgy éreztük mindig lesz bőven. Másrész erre a hitre alapozva keveset foglalkoztunk az energiatakarékossággal és az energiatakarékosságot célzó technológiákkal.
A legtisztább és legolcsóbb energia a fel nem használt energia! Tehát az energiatakarékosság felé vezető első lépés az energiatakarékos ház.
 
Milyen az energiatakarékos ház?
 
Olyan épület, amely minden szempontból gazdaságos és fenntartható, kedvezőbb áron építhető, mint bármely más hagyományos épület. Világos, száraz és minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely a passzívházakra jellemző, minimális fűtési és hűtési energiaigényű. Amellett, hogy energiatakarékosan üzemeltethető, minden szempontból megfelel igényeinknek, és jól érezzük benne magunkat. Olyan épület, amely környezetbarát anyagokból, szelíd technológiákkal épül, így mind a kivitelezés, majd használata, illetve elbontása során csak a lehető legkisebb mértékben terheli környezetét.
 
Miért földház?

A földben 1,5 méter mélységben állandóan 12-14 °C –os  hőmérséklet uralkodik. Az egyik legnagyobb előny a földházak esetében a földnek ez a rendkívül nagy hőtároló képessége, amely télen kihűlni, nyáron pedig túlzottan fölmelegedni nem engedi a házat.
A föld állandó klímájának kihasználása, a kis lehűlő felületek mellett, kedvező tájolással és funkcionális elrendezéssel a fűtési energiaigény tovább csökkenthető, így energetikailag a legkiválóbb „A+”-os osztályba sorolható. 

A földház minimális fűtési energiaigénye biztosítható fatüzelésű kazánnal, használati melegvize pedig napkollektoros rendszerrel, így üzemeltetési költsége minimálisra csökkenthető. 

Az épület természetes megvilágítása is kedvező. A szobák körkörös elrendezésének köszönhetően a házat szó szerint körberagyogja a napfény. A földház, ablakainak és a tető bevilágítóknak köszönhetően, világos, derűs hangulatú, még a fényszegényebb időszakokban is. 

A zölddel borított földházak további előnye a fokozott hangszigetelés, a zöld felületek CO2- és pormegkötő, valamint O2 termelő képessége. Nyáron a növényzet párologtatása kellemesebb klímát biztosít.


Földházak, energiatudatos házak tervezését és megépítését vállajuk! 
 
Szerzők: 
Kazinczy Gyöngyvér Okleveles építészmérnök, épületenergetikai szakértő
Lőrinc László gazdasági mérnök, energiagazdálkodási szakmérnök
vissza
publikációk könyvajánló Öko-Építőanyag Webáruház
© Kazinczy Gyöngyvér. Minden Jog fenntartva.